We zijn los!

Raymon en Jesper (de mannen achter debestelbox.nl) vroegen of ik het leuk vond een blog te schrijven, om de lancering van de bier-bestelboxen te vieren! Mijn zakenpartner Viresh (de V in LVR) geeft altijd aan dat ik een wandelende encyclopedie ben wanneer het over het wonderlijke gerstenat gaat, so here goes!

LVR Breweries en debestelbox.nl zijn een mooie, en naar mijn weten, unieke samenwerking in Nederland aangegaan, om de consument een verrassend bierpakket te kunnen aanbieden, met lokale bieren uit de regio. In de kleine vijf jaar dat we nu bezig hebben Viresh en ik goede relaties opgebouwd met enkele kleine craft brouwerijen in de regio rond Zoetermeer en zodoende zaten we vorige week in de auto om de eerste dozen op te halen bij de brouwers zelf en hiermee de bier-boxen te kunnen vullen.

In overleg met Raymon en Jesper hebben we gekozen voor drie typen boxen: de toegangelijke box, gevuld met de bierstijlen zoals blond en weizen; en de uitdagende box, gevuld met bieren die iets complexer zijn en bierstijlen die nog niet zo groot en bekend zijn als blond. De derde box is natuurlijk een combinatie van beide.

In de bier-boxen zitten bieren van vijf lokale brouwerijen, namelijk:

 • Brouwerij Pronck uit Leiden, met de Citra Rye IPA. Brouwerij Pronck is in 2014 opgericht door Benjamin en Frans. Sinds 2017 brouwen zij hun bieren in de oude NUON energie centrale in het hart van Leiden, waar ook borrels en rondleidingen worden gegeven (op afspraak).

  Citra Rye IPA is een india pale ale, met 5,0% alcohol. De aroma’s van Mango, Ananas, en Basilicum zorgen voor deze frisse en bitterzoete IPA. Met enkel de Amerikaanse Citra hop zorgen we voor een geurexplosie en een straffe bitterheid. De rogge geeft een moutig karakter en bite. De kruidige en bloemige Russian Earl Grey maakt het geheel af.”
 • De Zuid-Hollandsche Bierbrouwerij uit Rijswijk, met de Louis Kirchmann. De ZHB was ooit een van de zes grootste bierbrouwerijen van ons land, maar sloot in 1974 de deuren. De ZHB is in 2018 nieuw leven ingeblazen door Arjan van brouwerij de Arn.

  Louis Kirchmann is een blond, volmondig, goed doordrinkbaar bier, met 6,2% alcohol. De naam Louis Kirchmann verwijst naar de oprichter van de ZHB. Hij kocht in 1880 een stuk gronden bouwde daar zijn brouwerij, waarna in oktober 1881 het eerste bier uit de ketels van de ZHB stroomde.”
 • Crooked Spider uit Wassenaar, met California Gold. Crooked Spider is in 2014 opgericht door Niels. Het is een kleinschalige brouwerij, met een passie om ambachtelijke bieren van hoge kwaliteit te brouwen. Alle bieren vinden hun inspiratie in verschillende delen van de wereld en zijn al meerdere malen internationaal en nationaal in de prijzen gevallen.

  California Gold is een stoom bier, een stijl ontwikkeld tijdens de Amerikaanse goudkoorts, met 5,5% alcohol. Het is een goudkleurig bier met een volle smaak en een fris citrus-bloemig aroma. Gebruik makend van karamel mouten krijgen we een goudkleurig bier welke dankzij Amerikaanse hop, waaronder El Dorado.
 • Brouwerij de Lange Lijs uit Zoetermeer, met de Solar Pulse. Brouwerij de Lange Lijs is in 2019 begonnen en brouwt ambachtelijke en verrassende bieren. De naam van de brouwerij komt voort uit het feit dat de eigenaar Robbert ruim twee meter lang is en dus liefkozend Lange Lijs wordt genoemd.

  Solar Flare is een typisch Duitse weizen, verfrissend, met 6,0% alcohol, gebrouwen door Brouwerij de Lange Lijs uit Zoetermeer. De Amerikaanse Citra shop zorgt voor een mooi citrus aroma met als body een typisch Duitse hefeweizen met tonen van banaan en kruidnagel.
 • En natuurlijk onze eigen bieren van LVR Breweries (uit Zoetermeer), namelijk de Z.IPA en de Black Brian. LVR Breweries is in 2016 opgericht door de vrienden Loek en Viresh en inmiddels een bekend merk in Zoetermeer (en in de regio). We hebben twee van onze bieren in de bier-boxen van debestelbox.nl zitten, namelijk:

  De Z.IPA is Zoetermeers eerste India Pale Ale, met 6,5% alcohol. Het is een karaktervolle IPA, met de perfecte combinatie van Duitse en Amerikaanse hoppen. Het resultaat is een gebalanceerde IPA, met een volfruitig bouquet van citrus tonen, gecombineerd met een fluweelzachte body.

  Black Brian is een typisch Engelse porter, met 6,1% alcohol, gebrouwen door LVR Breweries uit Zoetermeer. Het zoete karakter en heerlijke tonen van pruim en rode bes in de afdronk maken de Black Brian een porter zoals geen ander. De geur doet vermoeden dat je een zwaar bier gaat drinken, maar na een slok heb je door dat het een porter is van 6.1%. Leuk om te weten is dat dit bier vernoemd is naar de zwarte labrador van Rodin, een goede vriend van de brouwerij.

Dus, zes bieren van vijf brouwerijen in drie bier-boxen! We zijn zeer content met de samenwerking en kijken uit wat de toekomst ons zal brengen. Een ding is zeker, de toekomst zit vol met lekkere, doordrinkbare en karaktervolle bieren :)

Proost vrienden, tot een volgende blog,

Loek, LVR Breweries